Warmtepomp Hoogeveen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten switchen naar een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Via onze website achterhaal je handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in Hoogeveen. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle praktische info en tips en vind de voordeligste installateur in Hoogeveen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Hoogeveen? Hieronder vind jij praktische adviezen. Maak een keuze uit een onderwerp en je leest meteen alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Hoogeveen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Hoogeveen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hoogeveen

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal moeilijk. Vandaar is een vakbekwame warmtepomp installateur in Hoogeveen noodzakelijk. De zoektocht naar een geoefende installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Metro Therm warmtepompen). Waar vind ik een vakbekwame installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.300 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €8.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.500 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Hoogeveen.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de regel onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Snikzwaag.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 – €19.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Atag, Nefit, Vaillant, Intergas). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een volledig-elektrisch product. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een prima model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoogeveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hoogeveen

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoogeveen te ontcijferen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1100 €1600 7 jaar
Lucht-water €5500 €1700 €2600 9 jaar
Bodem-water €14300 €5700 €3400 9 jaar
Water-water €18100 €4400 €4700 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Hoogeveen?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Hoogeveen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Hoogeveen is alleen van toepassing op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1500 tot €4600. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Energie EST SB28plus300 geeft recht op €4.800,00 subsidie en wat betreft de Climaveneta BWR 0011MS DHW2 ligt dit op €2.500,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Hoogeveen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Breezanddijk plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. reguliere energie (stroom). Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2500 en €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €250 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen