Warmtepomp Breezanddijk

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Met behulp van de info van onze specialisten vind jij handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in Breezanddijk. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle cruciale tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Breezanddijk!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Breezanddijk? Middels onze expertise achterhaal je bruikbare tips. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt binnen no-time verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Breezanddijk?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Breezanddijk?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Breezanddijk

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is vrij gecompliceerd. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Breezanddijk benodigd. Het kiezen van een doorgewinterde specialist doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De vakman bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ecensy warmtepomp). Hoe kies ik een deskundige vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.700 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €5.000 – €8.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €14.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Breezanddijk.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: oudere en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg werken we met 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Maren-Kessel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 en €21.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Intergas, Vaillant, Nefit, Remeha). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een full-electric type. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Breezanddijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Breezanddijk

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Breezanddijk te berekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1100 €1900 4 jaar
Lucht-water €6900 €1600 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €15200 €5000 €2900 12 jaar
Water-water €18000 €4700 €5500 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel consumenten wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Breezanddijk kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2250 en €5750. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Carrier 30AWH015HD9 geeft recht op €2.150,00 subsidie en aangaande de Clivet WSHN-EE 101 ligt dit op €6.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Breezanddijk

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Valthermond plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 en €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €285 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen