Warmtepomp Burum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van een ketel met gas de warmtepomp. Gebaseerd op deze website bekijk je concrete informatie aangaande een warmtepomp in Burum. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle nuttige details en bekijk de tarieven via een installateur uit Burum!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Burum? Door onze experts bekijk je zinvolle informatie. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je ontdekt eenvoudig verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Burum?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Burum?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Burum

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk ingewikkeld. Daardoor is een geoefende warmtepomp installateur in Burum noodzakelijk. De keuze van een echte specialist is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ELCO systeem). Wat is een echte warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.600 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €20.000 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Burum.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Grofweg zien we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Metslawier.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kosten liggen tussen de €5.000 – €19.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Vaillant, Remeha, Nefit, Intergas). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een standalone installatie. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Burum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Burum

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het apparaat is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Burum uit te rekenen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1400 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €6400 €2100 €2500 7 jaar
Bodem-water €14600 €4500 €3300 14 jaar
Water-water €18300 €4100 €5900 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Burum is alleen van toepassing op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2500 – €4950. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Carrier 30RQS-080A geeft recht op €6.250,00 subsidie en m.b.t. de Danfoss DHP-L Opti 8 ligt dit op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Burum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Visvliet plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht in samenwerking met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2950 en €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €310 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen