Warmtepomp Visvliet

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is de keuze voor een systeem op gas niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Op de tips van onze experts vind je alle informatie aangaande een warmtepomp in Visvliet. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle belangrijke tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Visvliet!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Visvliet? Middels onze expertise doorzoek je belangrijke adviezen. Selecteer een van de onderwerpen en je vindt direct alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Visvliet?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Visvliet?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Visvliet

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk pittig. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Visvliet benodigd. De keuze van een geoefende vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Bosch warmtepomp). Hoe herken je een degelijke installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.650 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €6.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwater €18.500 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Visvliet.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Geerdijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 t/m €21.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Intergas, Atag, Remeha, Nefit). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een all-electric installatie. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Visvliet

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Visvliet

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Visvliet te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1700 €1400 6 jaar
Lucht-water €6600 €2100 €2700 6 jaar
Bodem-water €15500 €3600 €3300 13,5 jaar
Water-water €17900 €5300 €5500 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Zuidhorn?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Zuidhorn) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Visvliet kan jij uitsluitend toepassen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2150 tot €4800. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk en type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW ontvang je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Stiebel-Eltron LWA 252 (74264) geeft recht op €1.250,00 subsidie en wat betreft de Clivet WSAN-XIN 18.2 ligt dit op €4.600,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Visvliet

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Oene plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met standaard elektriciteit. Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2650 en €4800. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €295 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen