Warmtepomp Oene

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het kiezen voor de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een ketel met gas een warmtepomp installatie. Door warmtepompspot.nl vind je uitgebreide info voor een warmtepomp in Oene. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle relevante tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Oene!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Oene? Middels onze expertise lees je praktische tips en adviezen. Selecteer een veelgestelde vraag en check ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Oene?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Oene?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oene

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is nogal pittig. Daarom is een handige warmtepomp installateur in Oene cruciaal. De keuze van een bedreven warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Micoe verwarming). Hoe herken je een vakkundige vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.200 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €4.000 – €6.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Oene.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Gelderland.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.500 tot zo’n €19.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Nefit, Remeha, Atag, Vaillant). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een standalone type. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oene

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Oene

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oene uit te zoeken.

Type warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1700 €1800 6 jaar
Lucht-water €6900 €1600 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €14600 €4800 €2700 13,5 jaar
Water-water €18900 €5900 €4000 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Epe?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel huizen wijken naar duurzame energie (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Epe) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Oene kun je enkel aanvragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2100 – €4500. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Lennox Ecolean EAR0472SM4 geeft recht op €3.900,00 subsidie en aangaande de Weider 2SW120eso ligt dit op €3.700,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Oene

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Helmond plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht en combineert dat met gewone stroom. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 – €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €270 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen