Warmtepomp Helmond

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het plaatsen van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van de oude ketels is de warmtepomp. Via deze webpagina doorzoek je handige info betreffende een warmtepomp in Helmond. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle cruciale tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Helmond!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Helmond? Via onze specialisten check je bruikbare informatie. Druk op een veelgestelde vraag en jij checkt rap alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Helmond?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Helmond?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Helmond

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is nogal ingewikkeld. Hierom is een bedreven warmtepomp installateur in Helmond cruciaal. De keuze van een erkende vakman is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ecoforest installatie). Hoe herken je een doorgewinterde installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.700 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €4.000 – €8.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Helmond.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur realiseert goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaliter zien we twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Schimmert.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 t/m €20.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Nefit, Vaillant, Atag, Remeha). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd product is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Helmond

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Helmond

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Helmond uit te werken.

Bron warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1300 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €6100 €2200 €2600 7 jaar
Bodem-water €14000 €3900 €3800 11,5 jaar
Water-water €18600 €5200 €5300 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Helmond?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel huizen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Helmond) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Helmond kun je enkel aanvragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1550 tot €5450. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Dimplex DHW300D+ geeft recht op €1.250,00 subsidie en bij de Alpha Innotec SW 62H1 ligt dit op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Helmond

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Berkel en Rodenrijs plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 en €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €315 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen