Warmtepomp Berkel en Rodenrijs

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het plaatsen van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van deze webpagina doorzoek jij bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Berkel en Rodenrijs. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle relevante details en bekijk de tarieven via een installateur uit Berkel en Rodenrijs!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Berkel en Rodenrijs? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk jij zinvolle tips. Klik op een veelgestelde vraag en check eenvoudig bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Berkel en Rodenrijs?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Berkel en Rodenrijs?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Berkel en Rodenrijs

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is behoorlijk ingewikkeld. Om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Berkel en Rodenrijs cruciaal. De keuze van een echte vakman is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Galmet warmtepomp). Hoe herken je een vakbekwame vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.300 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €3.000 – €6.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €20.000 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Berkel en Rodenrijs.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal ontwaren we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Lienden.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 en €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Vaillant, Atag, Nefit, Intergas). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een 100% elektrische systeem. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Berkel en Rodenrijs

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Berkel en Rodenrijs

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Berkel en Rodenrijs uit te werken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1400 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €5400 €2300 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €15400 €5400 €3500 12,5 jaar
Water-water €18300 €4700 €4900 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Lansingerland?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Lansingerland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Berkel en Rodenrijs is alleen aan te vragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1400 en €5500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het merk en type, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de ARGO AEI1G50EMX + HKBER geeft recht op €1.700,00 subsidie en voor de CIAT GEOCIAT Access 18H ligt dit op €2.650,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Berkel en Rodenrijs

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Terneuzen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 – €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €270 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw