Warmtepomp Terneuzen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is de keuze voor gasgestookte cv-ketels geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Via deze website bekijk jij handige info aangaande een warmtepomp in Terneuzen. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle nuttige info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Terneuzen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Terneuzen? Via onze specialisten vind jij zinvolle aanbevelingen. Klik op een van de vragen hieronder, en ontdek meteen alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Terneuzen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Terneuzen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Terneuzen

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is nogal complex. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Terneuzen aan te raden. De keuze van een degelijke vakman is net zo relevant als de taakomschrijving. De vakman analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Daikin). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.600 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €2.500 – €7.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). Deze warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Terneuzen.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Eenum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.500 tot zo’n €19.500 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Intergas, Vaillant, Atag, AWB). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch product. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Terneuzen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Terneuzen

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Terneuzen te analyseren.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1100 €1700 5,5 jaar
Lucht-water €4300 €2400 €2700 8 jaar
Bodem-water €15500 €4500 €4200 10,5 jaar
Water-water €17100 €4700 €5500 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Terneuzen?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode zullen veel Nederlanders overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Terneuzen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Terneuzen geldt alleen op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2600 en €4150. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Remko WKF 180 Köln geeft recht op €2.350,00 subsidie en met betrekking tot de Climaveneta i-KIR-MTD 0135t ligt dit op €4.200,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Terneuzen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Nederweert plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in samenwerking met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2950 en €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €295 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zeeland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen