Warmtepomp Eenum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het vervangen van de gasgestookte ketel geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van gas is de populaire warmtepomp. Met behulp van onze website bekijk jij alle details m.b.t. een warmtepomp in Eenum. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle cruciale tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Eenum!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Eenum? Via onze specialisten bekijk je nuttige informatie. Klik op een van de onderstaande vragen, en check meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Eenum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Eenum?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eenum

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk ingewikkeld. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Eenum onmisbaar. Het selecteren van een officiële specialist doet niet onder voor de taakomschrijving. De vakman analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Sanden verwarming). Hoe herken je een competente warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.600 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €2.500 – €6.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.500 of extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Eenum.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Veelal werken we met twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Oirschot.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De investering ligt tussen de €9.000 t/m €18.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Intergas, Vaillant, Remeha, AWB). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een full-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eenum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eenum

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kosten van het systeem is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eenum te analyseren.

Model warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1700 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €4200 €2300 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €5800 €4800 14,5 jaar
Water-water €17900 €4200 €5200 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Loppersum?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Loppersum) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Eenum is alleen van toepassing op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1000 – €4500. Het totale bedrag hangt af van het model, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW heb je recht op honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Climaveneta NECS-Q /B 0262 geeft jou €6.100,00 subsidie en met betrekking tot de IDM TERRA SW 26 Twin; 810345 krijg je €5.300,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Eenum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Wissenkerke plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 tot €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €315 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen