Warmtepomp Oirschot

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is een warmtepomp. Gebaseerd op de info op deze pagina doorzoek jij bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Oirschot. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle bruikbare details en vind de voordeligste installateur in Oirschot!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Oirschot? Door onze experts bekijk jij praktische aanbevelingen. Klik op een onderwerp en je vindt à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Oirschot?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Oirschot?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oirschot

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Oirschot onontbeerlijk. De zoektocht naar een competente installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. De specialist bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Oschner verwarming). Wat is een handige warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.550 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €4.500 – €8.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Oirschot.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Aalsmeer.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 – €19.500 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Nefit, Atag, Vaillant, Remeha). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oirschot

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Oirschot

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oirschot uit te zoeken.

Bron warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1600 €1100 6 jaar
Lucht-water €5500 €1800 €2200 8 jaar
Bodem-water €15500 €5300 €3600 12 jaar
Water-water €17700 €4700 €5000 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Oirschot?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode moeten veel Nederlanders overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Oirschot) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Oirschot kun je enkel aanvragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1950 – €4050. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Lennox eComfort GAH030 heeft €2.950,00 subsidie en wat betreft de Weider SW300eso heb je recht op €4.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Oirschot

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Hendrik-Ido-Ambacht plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, samen met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 – €4700. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €270 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen