Warmtepomp Aalsmeer

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Gebaseerd op deze website doorzoek jij praktische informatie over een warmtepomp in Aalsmeer. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle cruciale tips & tricks en check prijzen van een installateur in Aalsmeer!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Aalsmeer? Via onze specialisten doorzoek je bruikbare tips. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en jij checkt binnen no-time alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Aalsmeer?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Aalsmeer?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Aalsmeer

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is vrij complex. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Aalsmeer noodzakelijk. Het kiezen van een bekwame expert is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Aermec). Wat is een doorgewinterde warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.650 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €7.500 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardbron €13.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar toepasbare energie. Voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Aalsmeer.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de regel bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Jelsum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €6.500 tot €20.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, Atag, AWB, Vaillant). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een all-electric oplossing. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende product is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Aalsmeer

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Aalsmeer

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Aalsmeer te bepalen.

Model warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1800 €1100 6,5 jaar
Lucht-water €4900 €2200 €2700 6,5 jaar
Bodem-water €14100 €5500 €3600 13 jaar
Water-water €17700 €4500 €4000 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Aalsmeer?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Aalsmeer) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Aalsmeer is alleen van toepassing op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €3000 en €6000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Aerfor THRON 06 AGR2 ST staat gelijk tot €1.900,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning BETA REV RFE HP 3.2 krijg je subsidie tot €4.250,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Aalsmeer

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Schipluiden plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht en combineert dat met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2550 – €4100. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €315 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen