Warmtepomp Jelsum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het vervangen van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. De opvolger van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Aan de hand van de info van onze specialisten bekijk jij alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Jelsum. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle belangrijke tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Jelsum!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Jelsum? Via onze specialisten check je bruikbare tips en adviezen. Klik op een onderwerp en je leest ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Jelsum?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Jelsum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Jelsum

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk moeilijk. Vandaar is een officiële warmtepomp installateur in Jelsum cruciaal. De zoektocht naar een bedreven warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Kensa warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een competente vakman? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.400 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €5.500 – €7.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €13.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Jelsum.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Streefkerk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €9.000 en €20.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, AWB, Intergas, Atag, Nefit). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een volledig-elektrisch product. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Jelsum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Jelsum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de aanschafprijs is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Jelsum uit te werken.

Model warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1800 €1200 7 jaar
Lucht-water €4800 €1500 €2200 6 jaar
Bodem-water €14900 €5800 €4200 12,5 jaar
Water-water €18900 €5500 €4500 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Leeuwarderadeel?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren gaan veel gezinnen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Leeuwarderadeel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Jelsum geldt alleen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2150 tot €4300. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Enerso AiWa 13 EVI Out biedt €2.700,00 subsidie en aangaande de CTC EcoPart 417 + CTC Basic is dit €3.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Jelsum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Colijnsplaat plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) tezamen met standaard elektriciteit. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2600 tot €4300. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €395 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw