Warmtepomp Colijnsplaat

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een systeem op gas niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas een warmtepomp installatie. Gebaseerd op deze website achterhaal je bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Colijnsplaat. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Colijnsplaat!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Colijnsplaat? Op deze pagina bekijk jij handige info. Kies voor een van de onderwerpen en jij bekijkt rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Colijnsplaat?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Colijnsplaat?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Colijnsplaat

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is vrij ingewikkeld. Juist om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Colijnsplaat onmisbaar. Het selecteren van een vakkundige expert is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Haier systeem). Wat is een bedreven warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema vind je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Energiebron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.350 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.500 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Colijnsplaat.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Midwoud.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.000 en €19.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Nefit, AWB, Vaillant, Intergas). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische product. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Colijnsplaat

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Colijnsplaat

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Colijnsplaat uit te zoeken.

Model warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1400 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €6300 €1700 €2000 7 jaar
Bodem-water €14800 €5700 €3200 13 jaar
Water-water €17200 €4000 €5600 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Noord-Beveland?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel consumenten uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Noord-Beveland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Colijnsplaat kun je enkel aanvragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2600 – €5900. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het model, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW ontvang je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Carrier 30RQSY078A biedt €6.000,00 subsidie en bij de Danfoss DHP-S Eco 22 is dit €4.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Colijnsplaat

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Vogelwaarde plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht gezamenlijk met gewone stroom. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 en €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €265 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zeeland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen