Warmtepomp Midwoud

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is zo’n warmtepomp. Aan de hand van onze vergelijker lees jij tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Midwoud. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle cruciale informatie en vind de voordeligste installateur in Midwoud!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Midwoud? Middels onze expertise doorzoek je handige tips en adviezen. Druk op een van de onderwerpen en ontdek onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Midwoud?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Midwoud?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Midwoud

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is behoorlijk ingewikkeld. Om die reden is een handige warmtepomp installateur in Midwoud onmisbaar. De keuze maken voor een vakkundige expert is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De installateur keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Eneco systeem). Wat is een doorgewinterde installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.400 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €6.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Midwoud.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Wieringerwaard.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €5.500 – €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Atag, Vaillant, AWB, Remeha). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een full-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een prima type is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Midwoud

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Midwoud

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de aanschafprijs is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Midwoud te berekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1100 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €4200 €2500 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €15100 €4200 €2900 13 jaar
Water-water €17000 €5300 €5600 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Medemblik?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment moeten veel huizen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Medemblik) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Midwoud kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2000 tot €5450. Het totale bedrag hangt af van het model, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Hidros LZT.1002.XL geeft recht op €7.250,00 subsidie en voor de Techneco Vulcan 05 ACRM (G/W) ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Midwoud

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Gellicum plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €3000 tot €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €255 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw