Warmtepomp Wieringerwaard

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. De optie in plaats van de oude ketels is de warmtepomp. Door de info van onze specialisten doorzoek jij diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Wieringerwaard. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle praktische informatie en vergelijk direct alle installateurs in Wieringerwaard!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Wieringerwaard? Hieronder lees je zinvolle tips. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je ontdekt à la minute bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Wieringerwaard?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Wieringerwaard?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wieringerwaard

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is best wel pittig. Daardoor is een degelijke warmtepomp installateur in Wieringerwaard aan te raden. De keuze maken voor een bekwame specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check CTC systeem). Hoe kies ik een officiële installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.400 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €5.000 – €7.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wieringerwaard.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Heemskerk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €9.500 en €18.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Atag, AWB, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een full-electric product. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wieringerwaard

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wieringerwaard

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wieringerwaard te analyseren.

Soort warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1500 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €4500 €1600 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14200 €4300 €4000 12 jaar
Water-water €18300 €5100 €4000 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Hollands Kroon?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel woningen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Hollands Kroon) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Wieringerwaard kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1700 tot €4950. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Trane CXA 115 geeft jou €5.400,00 subsidie en m.b.t. de Daikin ERLQ011C(A)W + EHBX11CB9W krijg je €2.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wieringerwaard

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Peins plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) en combineert dat met standaard elektriciteit. Zodoende kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2700 – €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €355 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw