Warmtepomp Schipluiden

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een ketel op gas niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten investeren in een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van deze website bekijk je handige tips & tricks over een warmtepomp in Schipluiden. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle onmisbare tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Schipluiden!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Schipluiden? Op onze website lees je handige adviezen. Selecteer een veelgestelde vraag en ontdek à la minute alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Schipluiden?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Schipluiden?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Schipluiden

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk pittig. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Schipluiden aan te raden. Het kiezen van een bekwame installateur is net zo relevant als de klus zelf. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Oilon installatie). Hoe ben ik verzekerd van een competente warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2020]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema tref je een handig overzichtje.

Type WarmtepompMechanismeWarmtebronKostprijsBesparing gasGeschikt voor
1. VentilatieHybride systeemLuchtstroomVanaf €1.55040 – 50%Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-waterFull electric en HybrideLucht van buiten€4.500 – €6.00050 – 100%Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-waterVolledig elektrischBodemwarmte€15.000 – 16.000100%Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water100% elektrischGrondwaterbronnen€20.000 en hoger100%Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. Deze warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Schipluiden.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Colijnsplaat.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.000 en €20.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Nefit, Vaillant, AWB, Intergas). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone installatie. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima type is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Schipluiden

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Schipluiden

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Schipluiden vast te stellen.

Soort warmtepompKosten aanschafVakmanSubsidieTerugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht)€3300€1300€11005,5 jaar
Lucht-water€5300€2100€25006 jaar
Bodem-water€14200€3500€390013,5 jaar
Water-water€17000€4300€490018 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Midden-Delfland?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Midden-Delfland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2020. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Schipluiden geldt alleen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2020).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1100 tot €4850. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Panasonic KIT-ADC03HE5 staat gelijk tot €1.700,00 subsidie en bij de Carrier 30RQ017-H krijg je subsidie tot €1.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Schipluiden

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze producten verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Lievelde plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht in samenwerking met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 – €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €280 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen