Warmtepomp Hendrik-Ido-Ambacht

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het aanvragen van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Op warmtepompspot.nl bekijk jij relevante tips voor een warmtepomp in Hendrik-Ido-Ambacht. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle nuttige tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Hendrik-Ido-Ambacht!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Hendrik-Ido-Ambacht? Op onze website doorzoek jij bruikbare adviezen. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en vind ogenblikkelijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Hendrik-Ido-Ambacht?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Hendrik-Ido-Ambacht?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hendrik-Ido-Ambacht

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is nogal complex. Hierom is een ervaren warmtepomp installateur in Hendrik-Ido-Ambacht benodigd. De zoektocht naar een doorgewinterde installateur is net zo relevant als de klus zelf. Hij neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Horos installatie). Hoe kies ik een handige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.400 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €6.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Hendrik-Ido-Ambacht.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Schipluiden.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.500 – €18.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Nefit, AWB, Atag, Remeha). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een standalone product. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hendrik-Ido-Ambacht

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hendrik-Ido-Ambacht

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hendrik-Ido-Ambacht te bepalen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1700 €1000 6,5 jaar
Lucht-water €5200 €2200 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €15400 €5700 €4100 13 jaar
Water-water €17900 €4800 €4000 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Hendrik-Ido-Ambacht geldt alleen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1800 – €5800. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Dimplex LAW 14ITR heeft €2.600,00 subsidie en aangaande de Alpha Innotec SWC 122H3 heb je recht op €3.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Hendrik-Ido-Ambacht

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Best plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2950 – €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €330 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen