Warmtepomp Wissenkerke

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Geholpen door deze webpagina check jij relevante tips aangaande een warmtepomp in Wissenkerke. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle cruciale tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Wissenkerke!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Wissenkerke? Door onze experts achterhaal je nuttige aanbevelingen. Klik op een van de onderwerpen en check à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Wissenkerke?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Wissenkerke?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wissenkerke

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal ingewikkeld. Juist om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Wissenkerke onontbeerlijk. De keuze maken voor een bedreven vakman is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Micoe systeem). Waar vind ik een deskundige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.350 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €2.500 – €7.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Wissenkerke.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de regel bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Hendrik-Ido-Ambacht.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.500 – €20.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Nefit, Vaillant, AWB, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een standalone product. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wissenkerke

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wissenkerke

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wissenkerke uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1900 €1200 5 jaar
Lucht-water €5500 €2500 €2700 9 jaar
Bodem-water €14000 €5100 €4100 12 jaar
Water-water €17800 €4500 €4700 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Noord-Beveland?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel Nederlanders uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Noord-Beveland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Wissenkerke kun je enkel aanvragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1850 tot €5050. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het model, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Vaillant aroTHERM VWL 115/2 A (0010016411) geeft jou €1.950,00 subsidie en aangaande de Daikin EWYQ-025BAWP krijg je €3.600,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wissenkerke

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Ravenswoud plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €3000 tot €4400. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €260 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw