Warmtepomp Lienden

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het plaatsen van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De opvolger van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Met behulp van warmtepompspot.nl lees je handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in Lienden. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle praktische details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Lienden!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Lienden? Door onze experts vind je praktische tips en adviezen. Klik op een van de vragen hieronder, en bekijk direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Lienden?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Lienden?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Lienden

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij complex. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Lienden benodigd. De keuze maken voor een ervaren expert doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De specialist inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ELCO warmtepomp). Wat is een degelijke installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen februari 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.550 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €5.000 – €8.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Lienden.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Vlierden.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 t/m €18.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Remeha, Intergas, AWB, Nefit). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een 100% elektrische installatie. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lienden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lienden

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lienden uit te zoeken.

Model warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1400 €1100 6 jaar
Lucht-water €4300 €2500 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €14500 €4200 €3500 9 jaar
Water-water €17800 €4600 €5200 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Buren?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel consumenten overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Buren) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in februari 2023. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Lienden is alleen van toepassing op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen februari 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2650 – €5400. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Galletti MPED007HM geeft jou €1.750,00 subsidie en m.b.t. de Mastertherm 90Z krijg je €5.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Lienden

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Eenum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) i.s.m. reguliere energie (stroom). Op die manier kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit kan door een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 tot €4800. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €360 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen