Warmtepomp Schettens

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het laten installeren van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten investeren in een duurzamere oplossing. De opvolger van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Gebaseerd op onze website bekijk je nuttige info voor een warmtepomp in Schettens. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle belangrijke tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Schettens!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Schettens? Hieronder lees jij nuttige info. Kies voor een veelgestelde vraag en je ontdekt rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Schettens?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Schettens?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Schettens

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk complex. Daardoor is een bedreven warmtepomp installateur in Schettens aan te raden. De zoektocht naar een vakkundige installateur is net zo relevant als de klus zelf. De specialist checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Vaillant installatie). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.400 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €3.000 – €7.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Schettens.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Burum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.000 tot zo’n €18.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Vaillant, Intergas, Nefit, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een all-electric installatie. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Schettens

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Schettens

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Schettens te analyseren.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1000 €1500 4 jaar
Lucht-water €5400 €2500 €2300 9 jaar
Bodem-water €14500 €4700 €4100 11 jaar
Water-water €18400 €4500 €5100 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren zullen veel huizen overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Schettens is alleen van toepassing op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2550 tot €5050. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Panasonic ECOi 20 PK + WHE biedt €4.900,00 subsidie en m.b.t. de Carrier 30PH160STD is dit €3.600,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Schettens

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze modellen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Leuvenheim plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, samen met standaard elektriciteit. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2950 tot €4100. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €265 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw