Warmtepomp Hekendorp

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het aanvragen van een systeem op gas bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van gas is een warmtepomp. Geholpen door deze website achterhaal je waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Hekendorp. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle bruikbare details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Hekendorp!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Hekendorp? Door onze experts vind jij handige tips. Selecteer een van de vragen hieronder, en vind ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Hekendorp?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Hekendorp?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hekendorp

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is behoorlijk moeilijk. Hierom is een competente warmtepomp installateur in Hekendorp aan te raden. Het kiezen van een officiële vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Kleventa installatie). Hoe herken je een vakkundige warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.550 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €4.500 – €8.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Hekendorp.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de regel bestaan er twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Schettens.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.500 tot €19.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Nefit, Atag, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hekendorp

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hekendorp

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hekendorp vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1200 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €6400 €2100 €2600 7 jaar
Bodem-water €14600 €4500 €3600 14,5 jaar
Water-water €17500 €5900 €4200 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Oudewater?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel Nederlanders wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Oudewater) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Hekendorp kun je enkel aanvragen voor modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2800 tot €4250. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Danfoss DHP-iQ 9 Maxi staat gelijk tot €1.900,00 subsidie en voor de Alpha Innotec SW 122H3 krijg je subsidie tot €3.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Hekendorp

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Bergen plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in combinatie met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2500 – €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €290 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Utrecht.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen