Warmtepomp Bergen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is de keuze voor de gasgestookte ketel bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Via warmtepompspot.nl lees jij nuttige info over een warmtepomp in Bergen. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle nuttige info en tips en check prijzen van een installateur in Bergen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Bergen? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je handige tips. Kies voor een van de onderwerpen en vind binnen no-time het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Bergen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Bergen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bergen

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is best wel moeilijk. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in Bergen benodigd. Het selecteren van een vakbekwame installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Energie EST warmtepomp). Wat is een aangesloten warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.500 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €4.000 – €6.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Bergen.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Leuvenheim.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 t/m €19.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Vaillant, Intergas, Nefit, Atag). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bergen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Bergen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bergen vast te stellen.

Bron warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1700 €1500 5 jaar
Lucht-water €6200 €1500 €2100 6 jaar
Bodem-water €15500 €3700 €4100 14 jaar
Water-water €18200 €5000 €5900 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Bergen?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel huizen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Bergen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Bergen is alleen aan te vragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2400 en €5750. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de ARGO AEI1G140EMX + Emix staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en m.b.t. de CIAT DYNACIAT LG 080A krijg je subsidie tot €5.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Bergen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze producten consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Terheijden plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, samen met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2600 – €4700. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €270 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen