Warmtepomp Gasselte

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is de keuze voor een ketel op gas geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Met behulp van onze website bekijk je tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Gasselte. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle belangrijke details en vergelijk direct alle installateurs in Gasselte!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Gasselte? Op deze pagina check je zinvolle info. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en ontdek meteen alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Gasselte?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Gasselte?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gasselte

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is behoorlijk complex. Daardoor is een geoefende warmtepomp installateur in Gasselte onontbeerlijk. Het selecteren van een degelijke vakman doet niet onder voor de taakomschrijving. Hij keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Micoe subsidie). Waar vind ik een bekwame installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema tref je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.400 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €4.500 – €6.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Gasselte.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg zijn er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Ouwster-Nijega.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €9.500 – €19.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Intergas, Atag, Nefit, Remeha). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een full-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gasselte

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Gasselte

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de kostprijs van de pomp is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gasselte uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1000 €1900 7 jaar
Lucht-water €5900 €2100 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €15400 €4300 €2700 14,5 jaar
Water-water €17600 €4500 €5300 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Aa en Hunze?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel gezinnen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Aa en Hunze) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Gasselte is alleen aan te vragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1200 – €5450. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Clivet WSN-XIN 101 biedt €2.400,00 subsidie en aangaande de Techneco Toros Vision TVXT 9 is dit €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Gasselte

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Zwolle plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) i.s.m. reguliere energie (stroom). Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 – €4300. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €280 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen