Warmtepomp Mensingeweer

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het vervangen van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Mensingeweer. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle belangrijke tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Mensingeweer!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Mensingeweer? Via onze specialisten doorzoek je belangrijke informatie. Klik op een van de vragen hieronder, en ontdek direct alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Mensingeweer?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Mensingeweer?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Mensingeweer

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk ingewikkeld. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in Mensingeweer onmisbaar. De keuze maken voor een bekwame vakman doet niet onder voor de taakomschrijving. De specialist keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Bosch systeem). Hoe ben ik verzekerd van een competente warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2022]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.450 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €7.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Mensingeweer.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk bestaan er 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Westervelde.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 en €18.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Remeha, Vaillant, AWB, Intergas). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een full-electric type. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima model is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Mensingeweer

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Mensingeweer

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Mensingeweer vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1500 €1600 6 jaar
Lucht-water €4900 €2400 €2200 6 jaar
Bodem-water €14900 €3800 €3900 11 jaar
Water-water €18900 €5500 €5000 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente De Marne?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. De komende jaren moeten veel woningen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente De Marne) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Mensingeweer geldt alleen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1900 tot €5600. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Hidros LHA.302.LS biedt €3.150,00 subsidie en wat betreft de Techneco AQUATOP T22H is dit €3.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Mensingeweer

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Gasselte plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht in combinatie met gewone stroom. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 – €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €275 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen