Warmtepomp Westervelde

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het kiezen voor de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Geholpen door deze website vind jij tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Westervelde. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle belangrijke info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Westervelde!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Westervelde? Op deze pagina bekijk je bruikbare tips & tricks. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en vind snel alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Westervelde?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Westervelde?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westervelde

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk moeilijk. Daarom is een handige warmtepomp installateur in Westervelde onmisbaar. De keuze maken voor een handige vakman is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Air Trade Centre systeem). Wat is een aangesloten warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.350 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €5.500 – €6.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Westervelde.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Harreveld.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.000 tot €20.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Remeha, AWB, Nefit, Atag). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een 100% elektrische type. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westervelde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Westervelde

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het apparaat is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westervelde uit te rekenen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1900 €1300 6 jaar
Lucht-water €6600 €1500 €2800 6 jaar
Bodem-water €14700 €3700 €3500 9,5 jaar
Water-water €18600 €5700 €5500 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Noordenveld?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel huizen overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Noordenveld) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Westervelde geldt alleen op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2450 – €4300. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Toshiba Estia HWS-1104H-E1 + HWS-1404XWHM3-E1 geeft recht op €2.200,00 subsidie en aangaande de Daikin ERLQ008(**)V3 + EHVX08S18(**)3V ligt dit op €2.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Westervelde

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Ouwster-Nijega plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2900 tot €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €300 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen