Warmtepomp Harreveld

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Met behulp van onze website bekijk je diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Harreveld. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle relevante specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Harreveld!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Harreveld? Op onze website check jij bruikbare tips & tricks. Selecteer een van de onderwerpen en bekijk meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Harreveld?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Harreveld?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Harreveld

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Harreveld onontbeerlijk. Het selecteren van een degelijke warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Mastertherm installatie). Waar vind ik een officiële warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.250 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €4.000 – €7.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €14.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Harreveld.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg bestaan er twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Rozenburg.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €5.500 tot zo’n €20.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Atag, Remeha, Vaillant, Nefit). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een all-electric installatie. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire product is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Harreveld

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Harreveld

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Harreveld vast te stellen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1900 €1000 6 jaar
Lucht-water €5700 €2500 €2000 8 jaar
Bodem-water €14200 €4600 €4500 9 jaar
Water-water €17400 €4700 €5500 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Oost Gelre?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Oost Gelre) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Harreveld is alleen aan te vragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2100 – €4450. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHBH16(**)9W geeft jou €2.350,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning CORE 32 krijg je €6.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Harreveld

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Balloo plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) tezamen met gewone stroom. Op die manier kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2650 – €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €250 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen