Warmtepomp Balloo

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is de keuze voor een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een alternatieve bron. Een populair alternatief van gas is het warmtepomp systeem. Met behulp van de tips van onze experts vind jij bruikbare informatie m.b.t. een warmtepomp in Balloo. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle relevante details en check prijzen van een installateur in Balloo!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Balloo? Via onze specialisten check jij zinvolle tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en bekijk direct bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Balloo?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Balloo?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Balloo

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is vrij ingewikkeld. Hierom is een bedreven warmtepomp installateur in Balloo benodigd. Het kiezen van een deskundige expert is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Oilon). Waar vind ik een ervaren vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.200 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €3.000 – €7.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Balloo.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans zien we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Landgraaf.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.000 t/m €21.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Intergas, AWB, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een standalone installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Balloo

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Balloo

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Balloo uit te werken.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1900 €1700 4 jaar
Lucht-water €6000 €2200 €2200 8 jaar
Bodem-water €15300 €4100 €4300 12 jaar
Water-water €18700 €5200 €5400 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Aa en Hunze?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel huizen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Aa en Hunze) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Balloo is alleen aan te vragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1350 en €5600. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Alpha Innotec LW 380/1 geeft jou €4.650,00 subsidie en bij de Aermec WRL-H 026 krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Balloo

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Steggerda plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), samen met standaard elektriciteit. Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2650 – €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €395 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen