Warmtepomp Landgraaf

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een ketel op gas geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Gebaseerd op deze webpagina vind jij handige info voor een warmtepomp in Landgraaf. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle praktische info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Landgraaf!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Landgraaf? Door onze experts vind jij zinvolle info. Kies voor een item uit onze FAQ en check snel alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Landgraaf?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Landgraaf?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Landgraaf

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk pittig. Daardoor is een echte warmtepomp installateur in Landgraaf onontbeerlijk. Het selecteren van een geoefende warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Waterkotte). Hoe kies ik een erkende vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.300 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €3.500 – €7.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €15.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Landgraaf.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Utrecht.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, bodem of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 t/m €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, AWB, Nefit, Intergas, Remeha). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone oplossing. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een prima model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Landgraaf

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Landgraaf

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Landgraaf te ontcijferen.

Model warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1400 €1200 7 jaar
Lucht-water €5000 €1600 €2000 6 jaar
Bodem-water €14600 €5600 €3200 13 jaar
Water-water €18600 €5500 €5900 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Landgraaf?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Landgraaf) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Landgraaf geldt alleen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1250 en €4650. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Galletti LCP 071PS heeft €6.850,00 subsidie en voor de Hautec HCS-PN-60A (88SF0381SDPA5) heb je recht op €3.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Landgraaf

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Doornenburg plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2900 – €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €255 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen