Warmtepomp Utrecht

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het aansluiten van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De opvolger van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Middels deze website achterhaal je alle details m.b.t. een warmtepomp in Utrecht. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle cruciale tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Utrecht!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Utrecht? Hieronder achterhaal je nuttige tips. Druk op een van de onderstaande vragen, en je vindt snel alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Utrecht?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Utrecht?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Utrecht

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is best wel ingewikkeld. Vandaar is een bedreven warmtepomp installateur in Utrecht onontbeerlijk. De keuze van een degelijke expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk TechniQ-Energy). Hoe kies ik een ervaren installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.650 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €20.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Utrecht.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen zijn er twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Evertsoord.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 t/m €18.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Vaillant, Atag, Remeha, Intergas). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een standalone systeem. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Utrecht

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Utrecht

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Utrecht te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1100 €1800 6 jaar
Lucht-water €4400 €2000 €2800 7 jaar
Bodem-water €14800 €3900 €2500 11 jaar
Water-water €17200 €4000 €5900 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Utrecht?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel woningen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Utrecht) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Utrecht kun je enkel aanvragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2350 en €5900. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Sinclair SWH-15/190T2 staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en m.b.t. de CLINT CHA/IK/A/WP 132 krijg je subsidie tot €4.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Utrecht

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Nijensleek plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2750 tot €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €315 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Utrecht.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen