Warmtepomp Evertsoord

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten dus over naar een alternatieve bron. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op deze website achterhaal je alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Evertsoord. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle relevante tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Evertsoord!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Evertsoord? Aan de hand van de info op deze pagina lees jij zinvolle adviezen. Druk op een onderwerp en jij bekijkt binnen no-time alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Evertsoord?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Evertsoord?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Evertsoord

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is best wel pittig. Om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Evertsoord noodzakelijk. De zoektocht naar een bekwame expert doet niet onder voor de klus zelf. De specialist analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk CTC subsidie). Hoe herken je een bekwame installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.250 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €7.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Evertsoord.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Ossenisse.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aarde of grondwater. De investering ligt tussen de €7.500 t/m €19.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Vaillant, AWB, Remeha, Intergas). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een 100% elektrische installatie. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Evertsoord

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Evertsoord

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Evertsoord te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1900 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €5800 €2200 €2700 8 jaar
Bodem-water €14900 €4400 €3200 10 jaar
Water-water €17700 €4600 €5900 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Horst aan de Maas?
Straks moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel huizen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Horst aan de Maas) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Evertsoord is alleen aan te vragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1400 tot €4750. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Clivet WSAN-XEE 162 ST biedt €3.900,00 subsidie en m.b.t. de Oilon ECO 6 is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Evertsoord

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Zoelen plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2750 tot €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €335 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen