Warmtepomp Burgum

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het vervangen van een systeem op gas bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Met behulp van deze webpagina lees je alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Burgum. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle bruikbare info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Burgum!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Burgum? Op onze website doorzoek jij nuttige tips. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je vindt snel alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Burgum?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Burgum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Burgum

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is behoorlijk ingewikkeld. Hierom is een officiële warmtepomp installateur in Burgum onmisbaar. Het selecteren van een erkende installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ecopomp systeem). Hoe ben ik verzekerd van een handige vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.650 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €6.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €14.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Burgum.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaal gesproken werken we met twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Meteren.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 tot zo’n €19.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Vaillant, Intergas, Remeha, Nefit). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische oplossing. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Burgum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Burgum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Burgum te analyseren.

Type warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1800 €1300 5,5 jaar
Lucht-water €5400 €2400 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14400 €5000 €3000 14 jaar
Water-water €18400 €4900 €5000 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Tytsjerksteradiel?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren gaan veel woningen wijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Tytsjerksteradiel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Burgum kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1300 tot €4800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Carrier 30RQS-078A staat gelijk tot €6.000,00 subsidie en wat betreft de Danfoss DHP-L Opti 4 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Burgum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Vinkenbuurt plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2550 en €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €395 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen