Warmtepomp Vinkenbuurt

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Middels de info op deze pagina bekijk jij handige info over een warmtepomp in Vinkenbuurt. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle relevante info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Vinkenbuurt!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Vinkenbuurt? Door onze experts bekijk je bruikbare tips en adviezen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en check vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Vinkenbuurt?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Vinkenbuurt?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vinkenbuurt

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal ingewikkeld. Om die reden is een handige warmtepomp installateur in Vinkenbuurt onontbeerlijk. De zoektocht naar een vakkundige warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Austria Email warmtepomp). Hoe kies ik een echte warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.750 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €4.000 – €6.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €15.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Vinkenbuurt.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de regel onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Gauw.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De investering ligt tussen de €7.000 tot €18.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Intergas, Atag, Nefit, Remeha). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische oplossing. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vinkenbuurt

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Vinkenbuurt

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vinkenbuurt uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €2000 €1700 5 jaar
Lucht-water €5300 €2000 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €4500 €3500 11 jaar
Water-water €18400 €5700 €4400 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Ommen?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel woningen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Ommen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Vinkenbuurt geldt alleen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1450 en €5750. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de SPRSUN CGK/D-72 (T) staat gelijk tot €5.850,00 subsidie en bij de Clivet WSAN-XIN 161 exc krijg je subsidie tot €3.850,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Vinkenbuurt

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze systemen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Oeffelt plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in combinatie met gewone stroom. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2850 – €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €355 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen