Warmtepomp Oeffelt

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het laten installeren van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Aan de hand van de info van onze specialisten check je tips en adviezen m.b.t. een warmtepomp in Oeffelt. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Oeffelt!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Oeffelt? Hieronder lees je zinvolle adviezen. Maak een keuze uit een onderwerp en vind snel alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Oeffelt?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Oeffelt?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Oeffelt

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Daarom is een echte warmtepomp installateur in Oeffelt cruciaal. De keuze maken voor een doorgewinterde warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus zelf. Deze expert verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Meeting verwarming). Hoe kies ik een bedreven warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.700 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €5.000 – €8.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €15.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Oeffelt.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk zien we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Noord-Brabant.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 tot zo’n €18.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Nefit, Remeha, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch product. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oeffelt

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Oeffelt

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oeffelt te analyseren.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1700 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €4700 €2500 €2500 7 jaar
Bodem-water €15400 €5500 €3100 14,5 jaar
Water-water €17300 €5300 €4300 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Boxmeer?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel gezinnen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Boxmeer) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Oeffelt kun je enkel aanvragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2800 – €5000. De uiteindelijke subsidie hangt af van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Lennox Ecolean EAR0351SM4 staat gelijk tot €3.200,00 subsidie en voor de Waterkotte Eco Touch DS 5045.5T (G/W) krijg je subsidie tot €5.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Oeffelt

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Hellouw plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2900 tot €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €275 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen