Warmtepomp Noord-Brabant

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten dus over naar een duurzamere oplossing. De opvolger van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Door de tips van onze experts doorzoek jij alle informatie aangaande een warmtepomp in Noord-Brabant. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle praktische specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Noord-Brabant!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Noord-Brabant? Op deze pagina vind jij handige tips & tricks. Selecteer een onderwerp en check à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Noord-Brabant?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Noord-Brabant?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Noord-Brabant

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is best wel moeilijk. Daarom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Noord-Brabant cruciaal. Het kiezen van een degelijke installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek iDM verwarming). Waar vind ik een geoefende installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.750 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €2.500 – €6.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. Deze warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Noord-Brabant.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Ingelum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.000 tot zo’n €20.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Nefit, Vaillant, Atag, AWB). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Noord-Brabant

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Noord-Brabant

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Noord-Brabant vast te stellen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1400 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €4300 €1500 €2700 8 jaar
Bodem-water €14200 €3500 €2900 9 jaar
Water-water €17300 €4500 €4900 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Noord-Brabant?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel woningen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Noord-Brabant) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Noord-Brabant kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2900 en €4250. De uiteindelijke subsidie hangt af van het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW ontvang je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Weishaupt/Monarch WWP LS 10-B R biedt €2.100,00 subsidie en m.b.t. de EnergyPanel GTC-12 is dit €2.050,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Noord-Brabant

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Schijndel plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in samenwerking met gewone stroom. Om die reden kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 – €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €380 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen