Warmtepomp Ingelum

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Op onze vergelijker lees je handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in Ingelum. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle nuttige specificaties en vind de voordeligste installateur in Ingelum!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Ingelum? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je bruikbare tips en adviezen. Kies voor een onderwerp en je leest ogenblikkelijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Ingelum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Ingelum?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ingelum

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is best wel gecompliceerd. Daardoor is een degelijke warmtepomp installateur in Ingelum aan te raden. De zoektocht naar een vakkundige installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. De specialist checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Masser warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een ervaren installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kostprijs Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.200 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €4.500 – €7.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Ingelum.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de praktijk zijn er 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Stevensweert.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 – €18.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, AWB, Nefit, Intergas, Atag). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een standalone installatie. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ingelum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ingelum

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ingelum vast te stellen.

Model warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1700 €1300 5 jaar
Lucht-water €6000 €2000 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €15100 €4000 €3800 10 jaar
Water-water €18000 €4800 €4600 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Menameradiel?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel huizen uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Menameradiel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Ingelum is alleen aan te vragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1800 en €4700. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de EnergyPanel Thermboil TB-300 E RH geeft recht op €1.100,00 subsidie en m.b.t. de CTC EcoPart 410 + CTC EcoZenith 550 ligt dit op €2.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Ingelum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Callantsoog plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. gewone stroom. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2950 en €4300. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €300 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen