Warmtepomp Callantsoog

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het vervangen van een ketel op gas geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Op de info van onze specialisten achterhaal je concrete informatie aangaande een warmtepomp in Callantsoog. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle belangrijke details en ontdek de meest vakkundige installateur in Callantsoog!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Callantsoog? Op onze website check je handige adviezen. Klik op een item uit onze FAQ en jij bekijkt direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Callantsoog?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Callantsoog?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Callantsoog

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is best wel ingewikkeld. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Callantsoog onvermijdbaar. De keuze van een ervaren installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check EnergyPanel systeem). Hoe kies ik een ervaren installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.250 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €6.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €13.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Callantsoog.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Doorgaans bestaan er 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Middelie.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.000 en €20.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Vaillant, Remeha, Intergas, Nefit). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Callantsoog

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Callantsoog

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Callantsoog te analyseren.

Type warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1300 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €5600 €1500 €2600 6 jaar
Bodem-water €14900 €4000 €3500 10,5 jaar
Water-water €17300 €4000 €4200 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Schagen?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel huizen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Schagen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Callantsoog kan jij uitsluitend toepassen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1500 – €4600. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Carrier 30RQSY039B geeft recht op €3.850,00 subsidie en met betrekking tot de Danfoss DHP-L Varius Pro+ ligt dit op €3.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Callantsoog

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Vleuten plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. reguliere energie (stroom). Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 – €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €390 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen