Warmtepomp Middelie

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het vervangen van gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Met behulp van de info op deze pagina bekijk jij uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Middelie. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle bruikbare info en vind de voordeligste installateur in Middelie!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Middelie? Hieronder vind jij zinvolle tips en adviezen. Kies voor een veelgestelde vraag en jij bekijkt onmiddellijk alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Middelie?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Middelie?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Middelie

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is nogal complex. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Middelie benodigd. Het kiezen van een degelijke vakman is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Danfoss systeem). Waar vind ik een bedreven installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2022]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.600 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €5.000 – €7.500 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €20.000 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Middelie.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen werken we met 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Wetsens.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, bodem of grondwater. De investering ligt tussen de €8.000 t/m €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Atag, Intergas, Vaillant, AWB). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima model is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Middelie

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Middelie

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Middelie te analyseren.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1400 €1800 4,5 jaar
Lucht-water €4900 €1900 €2800 8 jaar
Bodem-water €14700 €5700 €3400 12,5 jaar
Water-water €17400 €4100 €5500 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Zeevang?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Zeevang) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Middelie kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2950 en €5900. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Hidros LHA.802.LS geeft jou €5.850,00 subsidie en wat betreft de Techneco Toros Vision TVPT 9 krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Middelie

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Geesbrug plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2900 – €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €325 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw