Warmtepomp Wetsens

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is de keuze voor een gasgestookt systeem geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Aan de hand van de tips van onze experts achterhaal je nuttige info betreffende een warmtepomp in Wetsens. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle praktische details en ontdek de meest vakkundige installateur in Wetsens!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Wetsens? Op deze pagina lees jij praktische info. Kies voor een van de onderwerpen en je vindt à la minute alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Wetsens?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Wetsens?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wetsens

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij gecompliceerd. Daardoor is een deskundige warmtepomp installateur in Wetsens cruciaal. De keuze maken voor een echte specialist doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Deze expert analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Buderus systeem). Hoe herken je een deskundige warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Bron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.200 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €6.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wetsens.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen zien we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Havelterberg.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.000 t/m €18.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Atag, Vaillant, Nefit, AWB). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wetsens

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wetsens

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wetsens te analyseren.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1600 €1700 5,5 jaar
Lucht-water €6200 €2300 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €15400 €5600 €2800 12,5 jaar
Water-water €17500 €5200 €4500 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Dongeradeel?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Dongeradeel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Wetsens is alleen van toepassing op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1650 en €4650. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Toshiba Estia HWS-P1104HR-E + HWS-P1104XWHM3-E heeft €2.400,00 subsidie en aangaande de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHSXB16P50(**) heb je recht op €2.300,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wetsens

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Pannerden plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2550 tot €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €335 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw