Warmtepomp Havelterberg

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het vervangen van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Met behulp van warmtepompspot.nl lees jij waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Havelterberg. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle belangrijke details en vergelijk direct alle installateurs in Havelterberg!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Havelterberg? Via onze specialisten vind jij belangrijke tips & tricks. Druk op een van de vragen hieronder, en bekijk vlug bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Havelterberg?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Havelterberg?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Havelterberg

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is vrij gecompliceerd. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Havelterberg cruciaal. De zoektocht naar een deskundige specialist is net zo relevant als de klus zelf. Hij keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Panasonic installatie). Waar vind ik een vakbekwame warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema vind je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.550 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. Deze warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Havelterberg.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Meestal onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur s-Gravendeel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, bodem of grondwater. De investering ligt tussen de €5.500 en €18.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, Nefit, Remeha, Vaillant). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Havelterberg

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Havelterberg

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Havelterberg te analyseren.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1000 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €5400 €2300 €2700 8 jaar
Bodem-water €14700 €5000 €3900 11 jaar
Water-water €17100 €4000 €5400 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Westerveld?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Westerveld) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Havelterberg kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2450 en €5950. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW krijg je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Daikin ERRQ014(**)Y1 + EKHBRD014(**)Y1 Altherma HT staat gelijk tot €2.450,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning FUSIO-WW 6 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Havelterberg

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze installaties verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Batenburg plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2750 tot €4900. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €280 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw