Warmtepomp Vleuten

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is de keuze voor een gasgestookt systeem geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Op warmtepompspot.nl vind je praktische informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Vleuten. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle bruikbare tips & tricks en check prijzen van een installateur in Vleuten!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Vleuten? Hieronder vind jij praktische informatie. Kies voor een onderwerp en jij bekijkt binnen no-time alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Vleuten?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Vleuten?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Vleuten

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is best wel gecompliceerd. Daardoor is een echte warmtepomp installateur in Vleuten onmisbaar. De keuze van een doorgewinterde vakman is net zo belangrijk als de klus zelf. Hij bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Climaveneta warmtepomp). Hoe kies ik een ervaren warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.450 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €15.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwater €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Vleuten.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de praktijk werken we met 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Geesbrug.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aarde of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.500 – €19.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Intergas, Vaillant, Remeha, Nefit). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een volledig-elektrisch type. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vleuten

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vleuten

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het systeem is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vleuten te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1000 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €6000 €1600 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €15500 €4600 €3900 11 jaar
Water-water €17700 €4900 €5800 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Utrecht?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel consumenten overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Utrecht) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Vleuten is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1550 tot €5800. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Stiebel-Eltron LWZ 404 Sol (230144) geeft recht op €1.650,00 subsidie en aangaande de Clivet WSAN-XIN 30.2 ligt dit op €7.150,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Vleuten

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Oirlo plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2850 en €4500. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €315 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Utrecht.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen