Warmtepomp Oirlo

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten switchen naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Met behulp van deze webpagina vind jij bruikbare informatie voor een warmtepomp in Oirlo. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle nuttige info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Oirlo!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Oirlo? Hieronder vind jij belangrijke info. Maak een keuze uit een onderwerp en je ontdekt à la minute alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Oirlo?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Oirlo?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oirlo

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is nogal gecompliceerd. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Oirlo cruciaal. De keuze maken voor een deskundige expert doet niet onder voor de klus zelf. De installateur checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Nilan verwarming). Waar vind ik een deskundige warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.300 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €2.500 – €6.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.500 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Oirlo.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Meestal maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Aagtekerke.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 tot €21.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Nefit, Atag, Remeha, Vaillant). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een standalone systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oirlo

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Oirlo

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het apparaat is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oirlo uit te rekenen.

Model warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1200 €2000 6 jaar
Lucht-water €5900 €1900 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14200 €5300 €3000 10,5 jaar
Water-water €18300 €5100 €5400 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Venray?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Venray) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Oirlo is alleen aan te vragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2450 en €4300. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het model, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Lennox eComfort GAH020 geeft recht op €2.250,00 subsidie en bij de Weider SW150eso ligt dit op €2.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Oirlo

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Hempens plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht i.s.m. standaard elektriciteit. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2500 tot €4700. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €395 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen