Warmtepomp Hempens

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Middels deze website check jij alle informatie betreffende een warmtepomp in Hempens. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle nuttige info en ontdek de meest vakkundige installateur in Hempens!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Hempens? Op deze pagina achterhaal je praktische info. Klik op een onderwerp en bekijk direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Hempens?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hempens?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hempens

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is vrij pittig. Daarom is een degelijke warmtepomp installateur in Hempens noodzakelijk. De zoektocht naar een competente installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Warmflow installatie). Hoe ben ik verzekerd van een echte vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.650 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €5.500 – €7.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €13.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hempens.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter zijn er twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Schiphol.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.000 t/m €19.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Nefit, AWB, Remeha, Atag). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een full-electric installatie. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hempens

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hempens

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hempens vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1900 €1800 4,5 jaar
Lucht-water €6300 €2100 €2300 7 jaar
Bodem-water €14400 €4600 €2500 10 jaar
Water-water €18800 €5300 €5900 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Leeuwarden?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Leeuwarden) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Hempens geldt alleen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1800 tot €4850. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Dimplex LAK 6IMR geeft recht op €1.700,00 subsidie en voor de Alpha Innotec SWC 102H3 ligt dit op €2.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Hempens

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Berltsum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht tezamen met gewone stroom. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 tot €4800. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €400 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen