Warmtepomp Berltsum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten overstappen naar een alternatieve bron. Een populair alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Door deze webpagina vind jij handige info betreffende een warmtepomp in Berltsum. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle cruciale specificaties en vind de voordeligste installateur in Berltsum!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Berltsum? Hieronder bekijk jij praktische tips & tricks. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en vind binnen no-time alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Berltsum?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Berltsum?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Berltsum

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is tamelijk gecompliceerd. Vandaar is een deskundige warmtepomp installateur in Berltsum benodigd. De keuze van een aangesloten specialist is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Heliotherm warmtepomp). Hoe herken je een geoefende warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.450 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €5.500 – €7.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Berltsum.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de praktijk werken we met 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Lieshout.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.000 en €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Vaillant, Nefit, Atag, Intergas). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een volledig-elektrisch systeem. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Berltsum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Berltsum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Berltsum te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1500 €2000 4 jaar
Lucht-water €4800 €2300 €2600 6 jaar
Bodem-water €14800 €5800 €2500 13 jaar
Water-water €18600 €5100 €4900 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Menameradiel?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Menameradiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Berltsum is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2650 en €5250. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de ARGO AEI1G65EMX + HKCER geeft recht op €1.800,00 subsidie en m.b.t. de CIAT GEOCIAT Power 120HT ligt dit op €4.300,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Berltsum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Terwolde plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €3000 – €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €385 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen