Warmtepomp Terwolde

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is de keuze voor een systeem op gas haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Aan de hand van deze webpagina vind je uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Terwolde. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle relevante informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Terwolde!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Terwolde? Middels onze expertise lees jij belangrijke informatie. Klik op een van de vragen hieronder, en jij checkt snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Terwolde?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Terwolde?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Terwolde

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk gecompliceerd. Vandaar is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Terwolde cruciaal. De zoektocht naar een aangesloten expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Ecopomp). Hoe herken je een echte installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.350 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €5.000 – €7.500 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. Deze warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Terwolde.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Eesergroen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €5.000 en €19.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Intergas, Vaillant, Remeha, AWB). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een 100% elektrische installatie. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Terwolde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Terwolde

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de kosten van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Terwolde uit te werken.

Type warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1900 €1800 4,5 jaar
Lucht-water €4100 €2200 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €14000 €3800 €4500 12 jaar
Water-water €18200 €5400 €5900 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Voorst?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment zullen veel huizen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Voorst) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Terwolde is alleen van toepassing op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1950 – €5100. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Remko WKF 70 Compact Stuttgart geeft recht op €1.800,00 subsidie en wat betreft de Climaveneta MICS-CN 0092FF ligt dit op €2.950,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Terwolde

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Neerkant plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. standaard elektriciteit. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2900 en €4100. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €375 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen