Warmtepomp Neerkant

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters moeten switchen naar een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Door deze webpagina bekijk jij praktische informatie betreffende een warmtepomp in Neerkant. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle belangrijke tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Neerkant!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Neerkant? Door onze experts lees je zinvolle adviezen. Maak een keuze uit een onderwerp en jij checkt rap bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Neerkant?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Neerkant?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Neerkant

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is nogal ingewikkeld. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Neerkant cruciaal. Het kiezen van een bekwame expert is net zo relevant als de klus zelf. De vakman keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Rotex systeem). Waar vind ik een vakkundige warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.750 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €5.000 – €7.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €20.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Neerkant.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Grofweg bestaan er 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Wittem.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.500 t/m €18.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, AWB, Atag, Remeha, Vaillant). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone product. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Neerkant

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Neerkant

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Neerkant te analyseren.

Model warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1600 €1300 4 jaar
Lucht-water €4500 €2400 €2800 8 jaar
Bodem-water €14800 €5800 €4500 14 jaar
Water-water €18200 €4100 €5700 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Deurne?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel woningen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Deurne) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Neerkant kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1700 tot €5050. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW verdien je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Hitachi Yutaki-S RAS10 – RWM10 geeft recht op €3.100,00 subsidie en aangaande de Thermia Diplomat Optimum G3 13RF ligt dit op €3.300,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Neerkant

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Grijpskerke plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €3000 – €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €290 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen