Warmtepomp Wittem

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Door warmtepompspot.nl bekijk jij concrete informatie aangaande een warmtepomp in Wittem. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle praktische info en ontdek de meest vakkundige installateur in Wittem!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Wittem? Op onze website vind jij zinvolle tips en adviezen. Selecteer een item uit onze FAQ en check vlug alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wittem?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Wittem?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wittem

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is vrij pittig. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Wittem benodigd. De keuze maken voor een echte specialist is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Nilan systeem). Hoe ben ik verzekerd van een handige warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.400 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €3.000 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €20.000 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Wittem.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Herbaijum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 tot zo’n €20.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Nefit, AWB, Vaillant, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een full-electric oplossing. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wittem

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wittem

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de aanschafprijs is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wittem te berekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €2000 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €4000 €1800 €2400 8 jaar
Bodem-water €14200 €4600 €3100 11,5 jaar
Water-water €17600 €4200 €4500 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Gulpen-Wittem?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan gaan veel woningen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Gulpen-Wittem) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Wittem kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1600 – €5600. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Vaillant aroTHERM VWL 85/3 A geeft jou €2.000,00 subsidie en bij de Daikin EWYQ-050BAWN krijg je €5.850,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Wittem

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Reeuwijk plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2600 tot €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €375 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen