Warmtepomp Herbaijum

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het aansluiten van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten overstappen naar een alternatieve bron. De opvolger van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Door deze webpagina vind je handige info m.b.t. een warmtepomp in Herbaijum. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle cruciale informatie en vergelijk direct alle installateurs in Herbaijum!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Herbaijum? Op deze pagina doorzoek jij bruikbare tips. Selecteer een van de vragen hieronder, en bekijk snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Herbaijum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Herbaijum?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Herbaijum

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is nogal complex. Hierom is een geoefende warmtepomp installateur in Herbaijum benodigd. De keuze van een echte specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ADG Dynamics warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een erkende vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.500 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €3.500 – €8.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €14.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Herbaijum.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Schoonloo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 en €20.500 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, AWB, Remeha, Atag, Nefit). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een standalone oplossing. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Herbaijum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Herbaijum

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Herbaijum uit te rekenen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1500 €1500 5 jaar
Lucht-water €5400 €1700 €2700 7 jaar
Bodem-water €14500 €5000 €4500 11 jaar
Water-water €17800 €4500 €4300 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Franekeradeel?
Straks moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel woningen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Franekeradeel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Herbaijum is alleen van toepassing op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1950 en €4350. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de DPA Zenit 122 A-SLN heeft €7.850,00 subsidie en bij de Alpha Innotec SWC 172H3 heb je recht op €3.700,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Herbaijum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Beverwijk plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), tezamen met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2850 en €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €345 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw