Warmtepomp Eesergroen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is de keuze voor een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Middels de tips van onze experts bekijk je diepgaande beschrijvingen m.b.t. een warmtepomp in Eesergroen. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle bruikbare specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Eesergroen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Eesergroen? Middels onze expertise lees jij zinvolle info. Selecteer een onderwerp en jij checkt ogenblikkelijk alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Eesergroen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Eesergroen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eesergroen

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk complex. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in Eesergroen onontbeerlijk. De keuze van een deskundige expert is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Sonnenkraft verwarming). Hoe kies ik een geoefende warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.550 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €5.000 – €6.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €15.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. Deze warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Eesergroen.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Veelal zien we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Oldebroek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 – €20.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Intergas, AWB, Remeha, Vaillant). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een volledig-elektrisch installatie. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eesergroen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Eesergroen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de aanschafprijs is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eesergroen uit te rekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1500 €1600 4 jaar
Lucht-water €5000 €1500 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14600 €5100 €3200 10 jaar
Water-water €18600 €4400 €5400 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Borger-Odoorn?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren moeten veel Nederlanders overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Borger-Odoorn) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Eesergroen is alleen aan te vragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1700 – €5650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Climaveneta NX-N /CA 0252P geeft jou €6.350,00 subsidie en wat betreft de IDM TERRA SW 55 Max; 810369 krijg je €8.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Eesergroen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Wittem plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht samen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2850 en €4100. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €315 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen