Warmtepomp Lieshout

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het laten installeren van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Via warmtepompspot.nl achterhaal je bruikbare informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Lieshout. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle onmisbare specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Lieshout!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Lieshout? Via onze specialisten doorzoek je praktische info. Druk op een onderwerp en jij bekijkt direct alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Lieshout?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Lieshout?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lieshout

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is vrij complex. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Lieshout aan te raden. Het kiezen van een bekwame installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk EnergyPanel warmtepomp). Waar vind ik een vakbekwame installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.600 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €4.000 – €6.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Grondbron €14.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Lieshout.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Meestal zijn er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Voerendaal.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 tot €19.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Remeha, Intergas, Nefit, AWB). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een 100% elektrische product. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lieshout

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lieshout

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lieshout te berekenen.

Model warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1200 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €6200 €1800 €2100 9 jaar
Bodem-water €14300 €4700 €3800 12 jaar
Water-water €18500 €5600 €4400 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Laarbeek?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel Nederlanders uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Laarbeek) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Lieshout geldt alleen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2000 – €5500. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Galletti MPED015H geeft jou €2.450,00 subsidie en met betrekking tot de Mastertherm AQ30I krijg je €2.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Lieshout

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Eesergroen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) en combineert dat met gewone stroom. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 tot €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €300 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen