Warmtepomp Voerendaal

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van gas is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op de tips van onze experts doorzoek je diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Voerendaal. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle relevante tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Voerendaal!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Voerendaal? Op deze pagina bekijk jij praktische informatie. Selecteer een item uit onze FAQ en je ontdekt meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Voerendaal?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Voerendaal?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Voerendaal

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is best wel pittig. Daarom is een handige warmtepomp installateur in Voerendaal benodigd. Het kiezen van een bekwame expert is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Danfoss warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.200 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €3.000 – €7.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Voerendaal.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Geldrop.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.500 – €19.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Remeha, Nefit, Intergas, Vaillant). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone product. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Voerendaal

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Voerendaal

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Voerendaal te berekenen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1800 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €5500 €2300 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14200 €4500 €4400 12,5 jaar
Water-water €17600 €4700 €4200 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Voerendaal?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan moeten veel huizen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Voerendaal) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Voerendaal is alleen van toepassing op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1200 – €4700. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het model, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 09 ACS Classic Compact Plus Set (235989) heeft €1.700,00 subsidie en wat betreft de Clivet WSAN-XIN 71 exc heb je recht op €2.050,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Voerendaal

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Oldebroek plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2650 en €4800. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €265 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen